Kinderyoga

Kinderyoga is met plezier bewegen en zo spelenderwijs je eigen lijf leren kennen. Je gebruikt alle spieren in je lijf, soms zelfs zonder het zelf door te hebben. Je leert met aandacht met je lijf bezig te zijn.  De kinderen leren hun eigen grenzen voelen en daarnaar te luisteren. Kinderyoga heeft ook invloed op je gevoel en je gedachtes. Je leert beter te ontspannen en ontprikkelen. Daardoor lukt het bijvoorbeeld om makkelijker in slaap te vallen of je niet zo snel druk te maken over dingen. Je lijf en gedachten komen beter in balans en dat zorgt voor rust op verschillende vlakken.

Hoe fijn is het als je hier al op jonge leeftijd mee in aanraking komt en het heel gewoon wordt. Daar heb je je hele verdere leven plezier van!

Hoe ziet zo’n yogales er uit?

 

We doen verschillende yogahoudingen, maar kinderyoga is nog zoveel meer dan alleen de yogaoefeningen.

We doen samen ademhalingsoefeningen waarmee je leert om te ontspannen of juist energie te krijgen. Massage-oefeningen doen we om in contact te komen met je lijf en je gevoelens, maar je leert ook je grenzen aangeven en luisteren naar een ander. We bewegen op muziek, doen verschillende spelvormen en we hebben samen plezier. 

Bij de ontspanningsoefeningen leren de kinderen om helemaal te ontspannen, lichamelijk maar ook in je hoofd. Als je spieren ontspannen zijn dan lukt het ook makkelijker om je gedachten tot rust te laten komen. 

 

Vaak sluiten we de les af met een mandala tekenen of iets anders creatief. Op die manier hebben kinderen de tijd om de les te verwerken en kunnen we samen even napraten.

De lessen hebben altijd een thema dat past bij het moment. Het kan dus over de seizoenen of feestdagen gaan, maar ook over iets dat bij de kinderen speelt. Ik maak ook veel gebruik van prentenboeken en verhalen.

En probeer de lessen altijd zoveel mogelijk af te stemmen op de groep kinderen en dat betekent dat ik soms ter plekke nog aanpassingen maak.

Een les is dus nooit hetzelfde, maar wel herkenbaar door de opbouw die altijd hetzelfde is.

“Kinderen leren op zichzelf te vertrouwen”

Kinderfeestje

Samen met de jarige kiezen we een thema uit voor het feestje. Ik maak daar een leuk yogafeestje bij. We doen verschillende yogahoudingen maar ook alle andere oefeningen die bij kinderyoga horen komen aanbod. Natuurlijk zetten we de jarige even extra in het zonnetje.

Aan het feestje kan eventueel (tegen een kleine extra vergoeding) ook nog een aansluitende knutselactiviteit worden toegevoegd.

Kosten: € 65,-.

Kinderyoga op school

In overleg kan ik op school yogalessen komen geven. Dit kan onder schooltijd maar ook opgenomen worden in het naschools aanbod. De yogalessen duren altijd 45 minuten.

Ook is het mogelijk dat ik het team of ouders kom informeren over kinderyoga en de positieve effecten. Ik leer jullie een aantal oefeningen voor in de klas en/of thuis.

Kosten: op aanvraag